Informații turistice le puteți accesa la secțiunea Obiective, Cazare din site.

 

Obiective turistice

Biserica a fost aliat al vechii populații și se cunosc date vechi în care se pomenește despre biserică. În comuna Frata se află două bisericuțe de lemn, cu turnuri înalte și ascuțite ca săgețile.

Bierica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Berchieșu, datează din anul 1765, an însemnat pe piciorul de piatră din masa Sfântului Altar, se mai păstrează în Biserică pictura pe pânză de cânepă.
Biserica din lemn ,,Pogorârea Sfântului Duh", din Frata datând din anul 1827. 

Cele două Biserici de lemn din comuna Frata se află în lista monumentelor istorice.


Un alt obiectiv turistic este Mănăstirea ,,Sfânta Treime" Soporu de Câmpie, datată din anul 1994.


Însemnul Memorial al celor 40 de oameni uciși în anul 1848 în comuna Frata, a fost marcat de către Primăria și Consiliul Local Frata prin ridicarea unui monument în formă de ,,cruce" în cinstea lor, la locul numit ;,Valea Sângelui" sau cunoscut și sub numele de ,,În deal la Vamoș".


Un alt obiectiv turistic este Muzeul Tradițiilor din Frata, la construirea căruia au participat toți locuitorii comunei prin donații de obiecte vechi, care au fost expuse într- una din sălile Școlii Gimnaziale.


Muzeul Satului din satul Soporu de Câmpie- familia Ghiță și Ștefana Deac. Deschis în anul 2021.


Sculpturile lui Sebastian Naciu, tipul de sculptură pe care îl abordează este pe toate gusturile: sculptură tematică, sculptură modernă și sculptură decorativă.


Costumul popular frătean este una dintre cele mai prețioase realizări artistice ale artei populare românești. Raveca Soporan este cel mai renumit meșter popular al comunei. Raveca Soporan a transmis arta cusutului din generație în generație, fiicelor, nurorilor și nepoatelor.


Reprezentativi pentru comuna Frata sunt și cei care au obținut titlul de ,Tezaur Uman Viu" recunoscut de UNESCO - renumitul rapsod Vasile Soporan (Frata), jucăușii Moldovan Dumitru și Rusu Elisabeta (Frata), jucăuşul Ionel Moldovan (Berchieşu) şi cunoscutul ceteraș Ciurcui Alexandru-Șandorică (Soporu de Câmpie) - vestiți în Câmpia Transilvaniei Tezaur Uman Viu este un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.


,, Biblioteca Comunală “Ioan Ploscaru” Frata


În Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO este inclus din 2015 ,,Jocul Fecioresc" (Bărbunc și Românește în ponturi) de la Frata. ​
Reprezentative pentru comună sunt și tarafurile: Lia Pop din Frata, Gaciu, Nonu, Șandorică - din Soporu de Câmpie, care au obținut premii importante la festivalurile la care au participat.
În comună mai activează formația de copii (jocuri populare) ,,Jucăuşii de la Frata” şi ,,Formația de Jocuri Tradiționale Frata" cunoscută în toată  Câmpia Transilvană, instructor Romulus Bucur din Frata.
Vestiți în Câmpia Transilvană mai sunt și ,,horitorii" și rapsozii populari ai comunei.

În perioada de înflorire-Pădurea Berchieșu- Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, denumită în popor Laleaua pestriță, înflorește de obicei din luna martie până în luna mai.


,, Stejarul” din satul Berchieșu, Specia – Querqus robur, stejar
Diametrul tulpinei – 159 cm la o inaltime de 135cm de la sol
Înălțimea – 22m
Înălțime trunchi – 3m
Înălțime coroana – 19m
Deschiderea coroanei – 16.5m
​Vârsta aproximativă – 400 ani


,,Odaia bunicii’’ de la Centrul de Informare Turistică Frata

Punct Gastronomic Local- ,,Bunătăți de la Roxana", în localitatea Soporu de Câmpie, comuna Frata

Punct Gastronomic Local -Căsuța ,,La Mustață", în localitatea Soporu de Câmpie, comuna Frata